Kåbdalis, Vajmat och Stenträsk uppdatering!

Hej allihopa. Nu är det dags att uppdatera er om läget i Kåbdalis, Vajmat och Stenträsk. Min målsättning var att allt skulle vara klart redan, vilket inte riktigt hände. Det finns två anledningar till detta.

Den första och mest betydande anledningen är att vi fortfarande väntar på blåsfibertabellerna från vår entreprenör. Utan dessa kan vi inte programmera utrustningen och starta upp fibern. Arbetet har helt enkelt pausats medan listorna färdigställs och kontrolleras för felaktiga uppgifter.

Jag har förhoppningarna att denna lista ska inkomma i början av veckan, så att vi kan fortsätta göra färdigt anslutningarna och avsluta projekten överallt.

Kåbdalis
Alla kunder som finns på min lista är anslutna till fibernätet. Alla kanalisationsproblem som fanns är avklarade. Det enda som saknas är blåsfibertabellen så att vi kan göra färdigt sista steget.

Vajmat
Alla kunder som finns med på min lista är anslutna till fibernätet. Vårt nya PON (Passivt Optiskt Nätverk) pilotprojekt verkar fungera som det ska och värdena på signaldämpningen mellan kunder och vår utrustning ligger på bättre än förväntat, så allt bör fungera utan problem. Även här väntar vi på blåsfibertabellerna för att kunna färdigställa sista steget och aktivera alla fiberanslutningar.

Stenträsk
Här har vi stött på problem. Signalen går från Jokkmokk till Stenträsk utan problem, vi får även signal från kunderna till en fiber-optisk-splitter som finns där, men inga signaler går igenom splittern och därför kan inte vår utrustning prata med kundens utrustning.

Felsökning pågår och vi har tagit hjälp av experter för att försöka hitta problemet. Troligen rör det sig om någon fiber som antingen blivit skadad eller hamnat på fel ställe. När felsökningen är avklarad så är allt övrigt färdigkopplat och redo att köras igång.

Även här väntar vi på blåsfibertabellerna för att kunna färdigställa sista steget.

Uppdatering kommer
Som jag skrivit tidigare så kommer jag att informera alla när fiberanslutningen är redo att användas. Så länge jag inte skriver något här så sitter vi ännu och väntar på att den efterlängtade informationen ska komma till oss så att vi kan fortsätta med sista steget i projektplanen.

Om du har några frågor som rör projekten som pågår så är du förstås välkommen att höra av dig. Jag kan vara svår att få tag på via telefon just nu, då det är mycket möten och telefonsamtal inför projektslutet. Skicka därför gärna ett e-post meddelande så svarar jag så fort jag får tid. 😊

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin

Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *