En av dom vanligaste frågorna…

Vad är det för skillnad på A-paket och K-paket?

När det är dags att välja ett paket för fiberanslutning så finns det två olika att välja på. Trots att det kanske verkar lätt så är det faktiskt värt att förklara dessa närmare.

Det ena paketet kostar pengar att få, medan det andra är gratis. Till en början så kan detta verka vara ett väldigt enkelt val, men låt oss förklara närmare innan du tar ett beslut.

A-paketet

Det aktiva paketet. Detta är vad vi helst hoppas på att alla ska välja när dom vill ha en anslutning till fibernätet. Det är nämligen det enda alternativet som bidrar till projektet och gör att vi har möjlighet att fortsätta.

Det har dock målats upp lite konstigt och framgår oftast som det ”dyrare alternativet”. Detta är dock inte fallet.

Ett A-paket kostar förvisso pengar, men då anslutningen sker under en period där vi har bidrag att ansluta kunder, samt har tekniker och personal på plats redan, så är priset väldigt lågt. Hur mycket det kostar kan skilja
sig mellan olika projekt, men man kan vara säker på att priset är väldigt fördelaktigt.

Allt som behövs för att ansluta sig till fibernätet ingår i priset och när våra fibertekniker är klara så är det bara att ansöka om en tjänst hos en leverantör och börja surfa. Väldigt smidigt och enkelt.

K-paketet

Det passiva paketet. Detta är helt gratis att välja, vilket till en början kan låta som den bästa affären. Det finns dock några saker som man måste tänka på innan man gör slag i saken.

Med K-paket så menas det att man får en ”passiv anslutning” till fibernätet. I princip dras fiberkabeln fram till ytterväggen, men inte längre.

Det ingår inte någon fiberoptisk utrustning (CPE-fiberkonverter) vilket gör att du inte kan aktivera din anslutning utan att en tekniker måste besöka dig. Teknikern kommer därefter att borra genom väggen, skruva upp utrustning
och svetsa fibern i hemmet. Efter detta så ska anslutningen ske i andra änden också, samt ska vår utrustning programmeras.

Det är just här som kostnaden kommer, i form av självkostnadspriset för aktivering, programmering, svetsning och övriga moment som behöver utföras för att färdigställa anslutningen.

Det är dock inte kostnaden som är värst när det gäller K-paketet, det är nämligen ett paket som inte bidrar till projektets ekonomiska hållbarhet på något sätt. Om exempelvis 5 av 10 personer väljer K-paket, så blir det inte
heller någon anslutning till dom som valt A-paketen. Just därför så vädjar vi till alla som är intresserade av att ett fiberprojekt ska gå igenom att välja A-paketet och bidra till att projektet blir av.

Varför går det att välja?

Eftersom K-paketet inte bidrar till projektets fortlevnad så kan man fundera varför det överhuvudtaget existerar att välja. Svaret är att inte alla är intresserade av att få en anslutning, men kanske efterkommande generationer
är det. En fiberanslutning blir nämligen inte ”gammal”, som många andra tekniska lösningar.

Genom att ändra utrustningen som sänder och tar emot ljuset i dom fiberoptiska kablarna så kan man uppgradera en anslutning i princip hur mycket som helst, utan att byta själva fibern.

Det blir förstås problem om för många väljer just K-paket, men möjligheten att förbereda sig för framtidens behov är förstås bättre än att missa chansen totalt.

Att inte välja något paket och skippa fibernätet totalt kan bli väldigt dyrt om man ångrar sig i efterhand. Efter att projektpengarna är slut och bidragen slutat gälla så kommer anslutningar att ske till fullt pris, vilket
med största sannolikhet betyder en prisökning med flera hundra procent.

Det är förstås helt valfritt hur man vill göra, så länge man är medveten om vad man potentiellt går miste om.