Kvikkjokk fakta


Kvikkjokk är en fjällby tillhörande Jokkmokks kommun, belägen 120 km nordväst om Jokkmokk. Orten är känd som en av de populäraste utgångspunkterna för vandring i Sarek- och Padjelantaområdena, samt för sitt ständigt föränderliga delta
där älvarna Gamájåhkå (Kamajokk) och Darreädno (Tarraälven) rinner ihop i sjön Sakkat (Saggat).
Boende och besökande


I december 2020 var 20 personer över 16 år folkbokförda i byn. Men förutom den fasta befolkningen så är det väldigt många som tidvis bebor de många fritidshus som byggts i Kvikkjokk under senare tid.

Vår fibersatsning i Kvikkjokk avser att lösa kommunikations-problematiken som uppstår när det är som mest trafikerat.
Intresset just nu


2023-05-24 så såg siffrorna ut så här:

  • 146 utskick gjorda
  • 38 vill ha aktiv anslutning
  • 24 vill ha passiv anslutning

Projektets ekonomi klassas som lågt och det finns ingen möjlighet att påbörja något i detta läge.
Naturen nära till hands


I idylliska och natursköna Kvikkjokk så planerar vi att bygga ut fibernätet inom en snar framtid.

Detta kan dock vara vår största utmaning, dels för att vi vill göra vårt yttersta att inte påverka naturen negativt, dels för att vi inte vill förstöra utsikt och idyllen med skymmande teknologi.

Målsättningen är att vi ska nyttja redan befintliga master och tekniska lösningar så långt det bara går. På detta sätt kommer vi att undvika att skada den känsliga naturen i onödan, samtidigt som möjligheten att nå hela vägen upp till
Kvikkjokk kan bli en verklighet.

Ambitionen är stor, men allt beror på faktorer utanför vår kontroll.
Vad krävs?


För att detta projekt ska gå att genomföra så behöver vi förstås att så många som möjligt är med på att utbyggnaden ska ske.

I dagsläget har vi fått in några som är intresserade, men då projektet helt och hållet baseras på antal intresserade och anslutnings-avgifterna som kommer in, så är vi långt ifrån målet ännu.

Det viktiga är att vi får in många önskemål om aktiva anslutningar, så kallade A-paket, från alla som äger fastigheter i Kvikkjokk.
Vi är positiva!


Genom att förklara vad som krävs för att dessa massiva projekt ska kunna genomföras så har vi sett att många har ändrat inställning till att skaffa en anslutning till stugan eller bostaden.

Ett praktexempel är i Kåbdalis, där projektet var nära att läggas ned på grund av bristande intresse.

I ljuset av vad som höll på att hända så visade väldigt många att dom var villiga att satsa på glesbygden och möjligheten att få en stabil och snabb uppkoppling.

Inom loppet av några veckor så hade intresset, och därav projektets ekonomi, vänt och blivit positivt.

Efter denna omvändning så har intresset ökat ytterligare och många fler har under projektets gång hört av sig om önskemålet att ansluta sig.


En gång till


Det har gått ut information om projektet tidigare, då vi hade en annan projektledare. Intresset var ganska lågt och baserat på dom siffrorna kan vi dessvärre inte få igång projektet på allvar. Därför kommer vi att ta nya tag och försöka
få upp intresset för Kvikkjokk ytterligare.

Vi är övertygade om att det går att vända på dom negativa siffrorna och skapa en minst lika positiv vändning som i Kåbdalis.

Kvikkjokk är ju trots allt en plats som många kallar för hem många månader av året, samtidigt som flera bofasta förlitar sig på att tekniken fungerar även här.
Vad händer om intresset är för lågt?


Om det inte finns ekonomisk hållbarhet i projektet så finns det inte så mycket mer vi kan göra.

Vi får helt enkelt tänka om och försöka lösa utbyggnaden någon gång i framtiden istället.
Vad händer nu?


Arbetet med att få fler intresserade har redan påbörjats. Vi har redan börjat ta kontakt med många i Kvikkjokk för att kolla hur intresset ser ut. Vi vädjar samtidigt att så många som möjligt sprider informationen till grannar och
vänner, för att få upp intresset för detta projekt.Hur gör jag?


Hänvisa till denna hemsida så att alla kan läsa det senaste.vem frågar jag?


Om det är några frågor så finns vi
tillgängliga för att svara på det mesta.Tack för att du läst informationen och glöm inte att kolla in
nyheter, för att ta del av det senaste som händer.