NextGenerationEU projektområden!

Jag tycker det är jättetrevligt att flera redan har hunnit med att skicka intresseanmälningar på dom olika projektområden vi har i ekonomiskt samarbete med NextGenerationEU. Det var ju inte många dagar sedan brevet med information ramlade ned i brevlådan och jag vet att det brukar ta lite tid innan man har tid att läsa all text jag skriver, det är normalt. 😊

Det är trots detta många som hört av sig och tycker att det är på tiden att vi fokuserar på mindre byar och orter utanför Jokkmokk, istället för mer tätbefolkade områden. En sak vi fullhjärtat håller med om, därav detta rätt så ambitiösa jätte-projekt.

Även om det rör mindre tätbefolkade områden så är långa avstånd ofta den största utmaningen längs vägen, inte antalet anslutningar. För att få allt att fungera perfekt så krävs skickliga fibertekniker, exakt planering och utrustning som går att lita på. Något vi känner att vi har en bra koll på i dagsläget. Vi arbetar dessutom mot klockan, då hela projektet ska gå i raketfart med en målsättning på 2026, i hela projektområdet. 😅

Nu är vi inne i en fas där vi försöker sprida information om projektet och samtidigt få så många som möjligt att skicka in intresseanmälningar. Detta gör vi för att visa att projekten verkligen kommer att gå att genomföra. Det är med andra ord inte läge att sitta och fundera allt för länge om det behövs en fiberanslutning i bostaden, eller om det är värt pengarna.

Det kommer aldrig att bli billigare än så här. Med tanke på hur hela världsmarknaden verkar svaja just nu, med alla oroligheter överallt, så är detta troligen sista chansen att få ett så lågt pris för en äkta fiberanslutning i bostaden. Så länge vi har ekonomiskt stöd från EU så är vi ”oförskämt billiga”, för att citera en projektansvarig i en grannkommun.

Målet är och förblir att så många som möjligt ska få chansen att ta del av stadsnätet och dess fördelar. Det enda som står i vår väg att göra allt till en verklighet är att väldigt få egentligen visade sig vara intresserade. 😅

Om den senaste tidens dåliga mottagning på det mobila nätet får vara en övertygande faktor, så är svaret att det absolut behövs en stabil och snabb anslutning till Internet även utanför tätbefolkade områden. Kanske mer.

Underhållning och arbete med samma snabbhet, stabilitet och bekvämlighet som för boende i mer tätbefolkade delar i vår kommun, det borde ju vara en självklarhet. Det tycker i alla fall vi på Jokkmokks Stadsnät och det hoppas vi att du också tycker.

Nu över till något annat, nämligen en fråga som inkommit som jag tänkte besvara.

Jag har fått in en fråga om varför inget informationsbrev kommit i brevlådan hos en boende i ett projektområde. Efter en hel del forskande så har det visat sig att fastigheter som INTE räknas som bostad, det vill säga enbart ”Komplementbyggnad” eller ”Ekonomibyggnad”, inte får räknas in i detta EU-finansierade projekt.

Dessa byggnader saknar adress, vilket gör att Post och Telestyrelsens system, som sammanställer vilka bostäder som finns på ett projektområde, helt enkelt hoppat över dom.

Detta är förstås beklagligt och jag har varit i kontakt med finansiärerna för att försöka lösa vad jag anser är ett tekniskt problem. Dom vidhåller dock att fastigheter som inte räknas som ”bostad” inte heller ska vara en del av detta projekt. Vi på Jokknet kan därför inte erbjuda någon anslutning till ”icke bostäder” utan att bryta mot vårt avtal.

Jag håller tummarna att inte allt för många blir påverkade av detta.

Om du påverkats av detta och vill vara med på eventuella framtida projekt så är den enda lösningen att registrera bostaden med adress, så den i kommande år inkluderas i Länsstyrelsens byggnadsförteckning.


Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin

Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *