Ännu en vecka i Kåbdalis!

Nu har det gått ännu en vecka i Kåbdalis, vi är strax inne i Vecka 44, då driftsättningen av den största delen av fibernätet skulle vara färdigt. Fibergänget har kopplat och fixat hela veckan, vilket i sin tur gör att vi tagit oss långt mot målet att driftsätta flera områden. Vi har dessvärre stött på ännu mer problem med kanalisationen, vilket jag måste säga tyvärr inte är förvånande längre. Det rör sig inte om några större problem, men samtidigt är det svårt att gräva, frilägga och reparera kanalisation nu när backen har frusit och snö ligger överallt.

Jag har personligen varit på plats i Kåbdalis hela veckan för att försöka sammanställa och hitta lösningar på problem som uppstått. Det är dock uppenbart att vi måste ha maskinell hjälp för att kunna åtgärda något, i och med att marken har börjat frysa ordentligt. Vi har kallat tillbaka grävmaskinen vi hade tidigare och den kommer redan på måndag, vecka 44. Med den på plats hoppas vi att problemen är avklarade snabbt och enkelt.

Eventuell förlängning av den beräknade färdigtiden för driftsättning är naturligtvis frustrerande, men det är viktigt att förstå att, om det sker en förlängning, så görs den för att garantera en pålitlig och hållbar anslutning i framtiden. Det är bättre att ta sig tid att lösa problemen nu än att skynda igenom och riskera framtida avbrott och underhåll.

Problem med kanaliseringen är ofta en utmaning, särskilt i områden som Kåbdalis, där naturen och vädret kan vara ganska ogästvänligt för denna typ av arbete. Att installera och underhålla fiberoptiska nätverk i en sådan miljö kan vara komplicerat och tidskrävande. Det är därför viktigt att tekniker och arbetare tar sin tid för att säkerställa att allt görs på rätt sätt, även om det betyder att det leder till eventuella förseningar.

Målsättningen är förstås fortfarande att vi ska kunna driftsätta stora delar av fibernätet nästa vecka trots dom motgångar som vi mött. Våra tekniker och arbetare är mycket lösningsinriktade och arbetar därför med samma målsättning som tidigare. När det tar stopp för teknikerna på ett ställe så börjar dom arbeta vidare på nästa, för att inte spilla tid i väntan på reparationer av kanalisationer av gräv-teamet. Detta gör att deras tidsplaneringar och kommunikation med alla som vill ha fiber kan komma som en överraskning.

Jag hoppas att allt fungerar smidigt trots eventuella förändringar. Jag är säker på att alla iblandande är villiga att anpassa sig lite för att arbetet ska flyta på smidigt för alla parter. Just nu är det ett race mot klockan som pågår. Vintern kom tidigt i år och snön som först landade på vår vidsträckta natur ligger fortfarande kvar och har inga planer på att försvinna heller. Det är inte ovanligt att kylan blir till värme minst en gång under oktober, men inte i år.

I områden som Kåbdalis, där naturen och teknologin nu möts, blir det ofta en fin balansgång. Naturen är vacker och lockar oss till äventyr, medan teknologin ger oss möjlighet att vara uppkopplade, njuta av underhållning och arbeta effektivt även när vi är långt från dom stora städernas brus och oljud. Att hantera de tekniska utmaningarna i en sådan miljö är en pågående process, och det är tråkigt när det uppstår problem som dessa.

Förhoppningsvis kommer problemen snart att vara lösta så att invånarna i Kåbdalis ska kunna njuta av en pålitlig fiberoptisk uppkoppling. I slutändan är det värt att vänta när man tänker på den obegränsade tillgången till information och möjligheter som fiberoptik kan erbjuda, särskilt i en region som vår, där naturen är en så viktig del av livet, men samtidigt är behovet av att kunna kommunicera större än någonsin.

Som vanligt finns jag till hands om det uppstår några frågor och funderingar. Skicka gärna dessa via E-post så återkommer jag så fort som möjligt. Jag kan vara lite svår att få tag på via telefon stundvis.

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin

Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *