Ännu fler framsteg i Kåbdalis! 🥳

Jag kan rapportera att igår, vid klockan 03.00 på morgonen, så aktiverades vår nya teknikbod i Kåbdalis. Allt är rapporterat att fungera till 100% och vi har även betydligt bättre signalstyrka på fibern än tidigare, tack vare riktigt duktiga fibertekniker. Alla inblandade har arbetat väldigt bra och äntligen ser vi stora framgångar i projektet, i alla fall mätbara sådana, framgångar har vi förstås haft även tidigare.😊

Nästa steg är det mest spännande, att koppla in alla som visat sitt intresse för fiber i Kåbdalis. Detta arbete kommer att påbörjas på måndag 23/10 och enligt uppgift så kommer det att gå med snabbt tempo. Jag har fått in några oroande rapporter från fiber-gänget att det fortfarande finns vissa kunder som inte grävt från tomtgräns till stugorna, vilket gör att dessa kommer att få vänta till nästa år på att bli inkopplade, dessvärre. Det finns inte mycket att göra åt detta just nu, när snön ligger vit och kölden har tagit sitt grepp om vårt fibernät.

Jag ska samla in en lista på vilka dom berörda är och ta kontakt med dessa inom kort, så det finns ingen anledning att få panik på något sätt i dagläget. Perioden där det har gått att gräva ned dukt-slangen på tomten har passerat och det finns som sagt inte mycket att göra åt det i dagsläget.

Vad händer nu?
Alla som valt aktiva och passiva anslutningar, samt har grävt och förlagt den lilla dukt-slangen mot stuga/hus från tomtgränsen, kommer att få en fiber inblåst inom kort. Detta görs vanligen i tre moment:

1. Första momentet är att blåsa fibern fram till en kopplingsbox på ytterväggen på din stuga från vår närmaste anslutningspunkt på stam-nätet. Så länge det inte är något fel på kanalisationen som leder fram till din tomt så är detta fort gjort av våra skickliga tekniker.

2. Det andra momentet är att borra hål i väggen och ansluta till den aktiva utrustningen på insidan av väggen. Vår entreprenör har kontaktuppgifter till alla berörda och kommer att kontakta er om åtkomst till bostaden för detta moment. Var noga med att inte svartlista dom när dom ringer er. Det kan skapa bekymmer med er anslutning och fördröja hela processen.

3. Det tredje momentet är att svetsa in din fiber mot vår aktiva utrustning i teknikboden. Efter detta så mäts anslutningen för att kontrollera att det inte finns några optiska störningar på din fiber. Allt för att du ska få en så bekymmersfri och supersnabb upplevelse av Internet som möjligt.

4. Nu är det dags att göra själva anslutningen och programmeringen som krävs för att tekniken ska prata med varandra. Här kopplas din fiber in på vår tekniska utrustning och när ovanstående moment är färdiga så är det bara att ansluta datorn i uttaget, starta webbläsaren, välja leverantör. Sedan är du igång! 🥳

Alla har inte samma förutsättningar!
Eftersom vår fiber-entreprenör har arbetat under sommaren med att förbereda inför kommande anslutning så kan ovanstående moment se väldigt olika ut, beroende på om dom redan förberett något på just din anslutning.

Vissa har fasadboxar och den aktiva utrustningen på plats. Vissa har redan fiber fram till fasaden. Vissa har redan fiber ansluten till den aktiva utrustningen på insidan och behöver således bara vänta in moment nummer 3 i listan.

Andra har ingenting alls, varken fasadbox eller aktiv utrustning. Dessa kan förstås känna sig bortglömda ibland och jag får varje vecka oroliga samtal från många som har sett teknikerna vara hos grannen, men inte hos dom. Detta är förstås inget att oroa sig för och beror på många olika faktorer.

Dom flesta som valt aktiva anslutningar i efterhand eller väldigt sent i projektet har hamnat sist på entreprenörens lista. Dessa har således fler steg kvar än de som varit på listan en längre tid. Rent generellt i alla fall. Entreprenören har arbetat i olika områden baserat på projekterings-kartorna, vilket gör att vissa områden fått mer aktivitet än andra.

Så länge dukt-slangen (den tunna som du grävt ned själv på din tomt) går fram till stugväggen så finns alla möjligheter att anslutningen är igång inom kort. Om du inte utfört detta moment, trots att du skrivit på avtalet och lovat oss detta, så är det som sagt för sent att göra något åt detta nu. Vi får lösa problemet när marken åter igen är brukbar helt enkelt.

När är fibern igång?
Min plan är fortfarande att det mesta ska vara i drift vecka 44. Det finns förstås undantag till detta. Exempelvis om det uppstår något problem med kanalisationer mot fastigheter och tomter. Dessa problem borde dock vara isolerade till individuella kunder och mindre områden, inte påverka alla.

Själva huvud-fibern till alla områden är redan där, det är bara från anslutningspunkten/brunnen/skåpet till fastigheten som problemen kan ligga just nu. Om allt är gjort enligt anvisning och inga problem uppstår så borde man ha fibern igång enligt min tidsplan.

Jag har andra funderingar…
Om du har frågor och funderingar rörande ovanstående information så är det bara att kontakta mig. Notera dock följande innan du skickar din fråga:

Jag kan inte svara på…

  • När du kommer att bli kontaktad av våra fiber-entreprenörer, om dessa måste få tillgång till din bostad.
  • När din anslutning kommer att bli aktiverad.
  • Vilka tjänsteleverantörer som är bäst.
  • Hur mycket olika tjänster kostar. Detta ser man innan man beställer tjänsterna.

Använd helst E-post då det kan vara svårt att nå mig på telefon under perioder då jag är utanför täckningsområde eller sitter upptagen i möten.

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin

Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *