Det närmar sig i Kåbdalis!

Det intensiva arbetet att få igång fibernätet i Kåbdalis börjar närma sig målsnöret. Redan imorgon natt (18/10) kommer den gamla noden för fibernätet att tas ur bruk för att kopplas om till vår nya teknikbod med många gånger högre kapacitet än den gamla. Vår förhoppning är att så många som möjligt ska kunna använda sin anslutning inom dom närmsta veckorna.

Vi har mött många motgångar i detta projekt, men nu verkar vi vara på rätt spår igen. Fredag förra veckan så fick vi upp första stam-fibern till Kåbdalis skidanläggning och idag räknar man med att nästa stam-fiber ska vara på plats. Kapaciteten på bägge dessa är över 380 anslutningar.

Planen, att fibern skulle vara på plats redan i början av förra veckan, grusades rätt så omgående. Då vi har haft problem med skadad kanalisation, samt fiberbrunnar som även dessa har skadats och kontaminerats.

Vi stötte på ett område där man skadat kanalisationen och sedan reparerat den med eltejp, vilket förstås inte höll ihop när vår fiber skulle igenom. Vi var därför tvungna att ta dit en grävmaskin för att gräva upp, sanera och reparera innan vi kunde fortsätta arbetet.

Om alla som skadat vår kanalisation istället skulle berätta det på en gång, så att vi får reparera skadorna medan slangarna är ”i luften”, så skulle vårt arbete gå mycket snabbare. Det är även otroligt svårt att peka finger på någon och säga att det är dom som orsakat skadorna, eftersom så pass många har grävt på samma platser i Kåbdalis under så lång tid. Det är först nu när vi måste in med vår fiber i dom tomma rören som vi upptäcker problemen.

Saneringsarbeten och reparation av allt skadat skjuter hela tiden på våra tidsplaner, vilket är oerhört tråkigt. Samtidigt är vi medvetna om att företag som Kåbdalis Skidliftar är beroende av en stabil anslutning för att kunna driva sin verksamhet så smidigt och enkelt som möjligt. Detta har förstås också fått oss att revidera planer och hitta alternativa lösningar, så att kommunikationen ska kunna komma igång så fort som möjligt.

Ovan är ett av många exempel på hur våra fiberbrunnar kan se ut efter andra entreprenader gått fram. Arbetet med att återställa och se till att brunnarna kan användas igen tar tid och är något som måste göras för hand. Många inser nog inte hur mycket arbete det egentligen rör sig om, men betänk att brunnen på bilden är cirka 50-60 cm djup och har 4 inkommande kanalisationer. Att gräva ut detta för hand, i minus 7 grader, är inte något som jag vill att våra tekniker ska behöva göra.

Vårt största hinder har således varit att vi arbetar mot klockan med okända hinder längs vägen. Detta gör att jag vill ge ovationer till samtliga inblandade i detta projekt, för att dom gett sitt allt och hela tiden strävat efter att vi ska hinna färdigt i år.

Jag vill samtidigt säga, till alla som tycker att det går långsamt, att jag hoppas att ovanstående förklaringar kanske kan ge perspektiv på varför det är som det är. I en perfekt värld så hade vi varit färdiga för över en månad sedan.

Vi är förstås inte i mål ännu och det är inte bra att ta ut segern i förskott. Det är dock svårt att inte bli lite lycklig när saker och ting rullar på som dom ska, om än bara för ett ögonblick i sänder.

Som vanligt hör jag av mig när det finns nyheter att dela.

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin

Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

2 svar till ”Det närmar sig i Kåbdalis!”

 1. Profilbild för Karoline Forsberg
  Karoline Forsberg

  Hej Urban.
  Jag läste ditt mail utskick.
  Måste få ge en eloge för jätte bra information under hela fiberbygget.
  Även om det har tagit lite längre tid än det var beräknat så tycker jag att den som väntar på något gott…
  Som ni har kämpat 👍
  Tack så jättemycket.

  1. Tackar och bockar Karoline. Jättekul att höra. 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *