Kåbdalis – Nu händer det saker!

Nu kan jag äntligen meddela att uppkopplingar mot fibernätet börjar komma igång i Kåbdalis. Efter mycket motgångar och förseningar så har vi allt på plats för att kunna färdigställa nätet, men det finns förstås bekymmer fortfarande, i form av vädret.

Låga temperaturer och tunna fiberkablar är inte en bra kombination. Kyla påverkar förvisso inte fiber som redan ligger förlagd i backen, men den påverkar den fiber som vi hanterar ”ovan jord”. Allt blir skört och ömtåligt och våra tekniker måste arbeta otroligt försiktigt för att kunna komma vidare. Många gånger har fibrer gått av, skadats och/eller varit väldigt svåra att svetsa ordentligt på grund av kylan. Detta skapar förstås mer arbete och långa arbetsdagar för alla inblandade.

Normalt sett arbetar man inte med fiber under vintertid, annat än vid reparationer och nödfall. Jag har dock varit väldigt drivande med detta. Målsättningen att få igång allt innan årsskiftet har hela tiden varit något jag arbetat hårt för att lösa. Men även jag förstår att det inte alltid räcker att ha en stark vilja och en distinkt målsättning för att allt ska fungera.

Vi har nyligen haft ett möte med entreprenörerna, där vi beslutat att fortsätta arbetet med fibernätet trots vintern. Samtidigt har vi kommit överens om att pausa arbetet dom kallaste vinterdagarna. Allt för att undvika perioder där kylan skapar jättestora problem i form av höga kostnader, dåliga arbetsförhållanden och dåliga förbindelser på fibern. Om arbetet blir dåligt utfört så förlorar alla på det i slutänden.

Samtidigt är vi överens om att vi ska prioritera varmare dagar och arbeta i full hastighet med dubbel styrka för att kunna färdigställa nätet där vädret tillåter. Då det ofta rör sig om begränsade tidsramar så blir detta arbete mer intensivt istället. Färdigställandet av fibernätet blir förstås ytterligare fördröjt, men denna gång finns en mycket positiv twist i det hela.

Vi kan nu rapportera att den tekniska utrustningen som krävs för fibernätet är helt färdigställt. Allt är rent tekniskt igång och fungerar. Många har redan sin fiber färdig i backen, vilket gör att dom enkelt kan färdigställas och få sin anslutning klar redan inom kort, trots bitande kyla. Vissa har även utrustningen klar på insidan av fastigheten, vilket gör att dom är ännu närmare målet. Det finns förstås flera som inte har lika tur och tyvärr måste vänta på bättre väder, vilket inte är lika roligt.

I skrivande stund så meddelar vår entreprenör att många uppkopplingar är helt färdiga och strax redo att driftsättas, med fler som kommer inom kort. Fiberanslutningarna är alltså mer än 43% färdiga i dagsläget.

Jag sitter och sammanställer listorna och bockar av alla som fått sin uppkoppling färdigställd, vilket är ett otroligt trevligt arbete. Inom kort så är alla adresser registrerade i vårt system och då kommer, som minst, 66 fastighetsägare i Kåbdalis få ett meddelande från mig att det är klart.

Jag vill samtidigt passa på att säga att, snälla, ring inte mig och fråga om er anslutning är färdig. Detta kommer att bromsa mitt arbete här. När allt är klart hos oss och anslutningen är redo för tjänsteleverantör, så kommer jag att kontakta er och informera om detta.

Jag är minst lika ivrig att få dela med mig av nyheten som ni är på att få den. 🥳

Om vädret tillåter så kommer jag att kunna presentera ännu fler anslutningar nästa vecka, vilket jag ser fram emot.

Tack till alla som varit så förstående under projektets gång. Nu hoppas vi på några fina vinterdagar som gör att vi kan färdigställa så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. 😊

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin

Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

Ett svar till ”Kåbdalis – Nu händer det saker!”

  1. Nu är första vågen av anslutningar färdiga för tjänster. Jag har kontaktat samtliga på listan från vår entreprenör. Om du inte fått ett SMS eller samtal från mig så fanns du inte med på denna lista.

    Jag hoppas att jag får tillfälle att kontakta er inom snar framtid med glada besked.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *