Nytt stöd för glesbygdsområden kan få bredbandet att nå längre ut

Post- och telestyrelsen (PTS) presenterar i en ny rapport en modell för ekonomiskt stöd som är speciellt avsedd för glesbygdsområden med särskilda utmaningar, vilket kan komplettera det befintliga stödet för bredbandsutbyggnad och bidra till att påskynda en utbyggnad av bredband i områden där det annars är svårt att få ekonomin i fiberprojekt att gå runt. Men PTS varnar samtidigt att effekten av stödet kan bli begränsat, så länge det inte tillskjuts finansiering utöver det som redan är avsatt för bredbandsstöd i dagsläget. Det PTS befarar kommer att hända är att effekten av det nuvarande stödet minskar och att mer kostnadseffektiva lösningar fördröjs.

Stödåtgärden från Post och Telestyrelsen skulle rikta sig till glesbygdsområden med särskilda utmaningar och finansiera infrastruktur som kan erbjuda nedladdningshastigheter på minst 100 Mbit/s även under perioder med hög trafikbelastning. PTS bedömer att det främst kommer vara fiber, men även fast radio som uppfyller villkoren, även om andra tekniker kan bli aktuella.

Detta är positivt för exempelvis områden mellan Jokkmokk och Kvikkjokk, där det saknas många abonnenter för att projekt ska kunna genomföras på ett hållbart och snabbt sätt. Vi är därför väldigt nyfikna på vilka möjligheter som kommer att ges av PTS då utlysning av det ekonomiska stödet blir aktuellt.

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin


Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se

Jokkmokks Kommun

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *