”När är det dags att koppla in fibern?”

Det är många som hör av sig angående när teknikerna kommer för att koppla in utrustningen i Vajmat och Stenträsk. Samtliga är oroliga att dom inte ska vara hemma eller att missa tillfället, så jag tänkte förklara lite närmare hur processen fungerar.

  1. Grävningen av fiberkanalisation (rör) sker. Kopplingsskåp samt andra tekniska lösningar monteras i området för att underlätta framtida inkopplingar. I detta skede så gräver man som fastighetsägare ut mot tomtgränsen för att möta upp med kanalisationen. Denna del av processen är färdig i både Stenträsk och Vajmat.
  2. En fibertekniker tar kontakt med alla som begärt att få fiberanslutning i området, både passiva och aktiva anslutningar. Där diskuterar man och kommer överens om en tid då det är lämpligt att koppla in utrustningen som behövs i hemmet. Detta sker oftast någon vecka i förväg. I skrivande stund så är vi här i projektet.
  3. Fiberteknikerna kopplar in utrustningen i hemmet. Denna krävs för att kunna nyttja fibern. Fiberteknikerna blåser därefter in fiber genom kanalisationsröret och ansluter hemmet till en central punkt i en så kallad ”Optisk Splitter”. Det är denna utrustning som vi väntar på i dagsläget och beräknas levereras i mitten av oktober 2023.
  4. Vår utrustning konfigureras för att kommunicera med utrustningen i hemmen. Sedan aktiveras anslutningen vilket gör nätet driftsatt och redo för abonnemang.
  5. Detta delprojekt avslutas och vi fortsätter med nästa ställe.

Hoppas att detta förklarade processen lite bättre så att dom som funderar över nästa steg inte behöver oroa sig i onödan.

Som vanligt går det bra att skicka in frågor och funderingar på e-post, så ska jag svara så fort som möjligt.

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin

Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

Ett svar till ””När är det dags att koppla in fibern?””

  1. Profilbild för Johanna Lindberg
    Johanna Lindberg

    Mycket tydlig redogörelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *