PON – Den revolutionerande gamla tekniken!

Just nu pågår ett skifte i teknologin bakom hur man bygger nätverk i Sverige. Som sista land i hela världen så är faktiskt Sverige långt bakom, trots att vi ofta ses på som ett land i framkant för modern teknologi. Orsaken till detta beror på att när tekniken introducerades, redan 1995, så valde vi i Sverige att inte använda oss av den. Den var för komplicerad och erbjöd inte tillräckligt med fördelar jämfört med Point-To-Point (P2P), som vi valde att använda oss av istället.

Tiderna ändras dock och PON teknologin har utvecklas i rasande takt. Nu är PON det absolut smartaste och bästa sättet att bygga fibernätverk.

Teknologin har revolutionerat kommunikationsindustrin genom att tillhandahålla snabbare, pålitligare och billigare bredbandsanslutningar. Jämfört med den äldre Point-to-Point (P2P) teknologin som vi använder uteslutande i Jokkmokks Kommun är PON mer kostnadseffektiv, enklare att installera, underhålla och har högre kapacitet.

Vad är PON?
PON står för Passive Optical Network, eller Passivt Optiskt Nätverk på Svenska. Ett PON-nätverk består av en optisk linjeenhet (OLT), som är själva ”hjärtat” i systemet. Den delar ut signalen via fiber mot optiska noder (ONTs), som är i slutanvändarnas hem. Mycket likt den teknologi som vi använder oss av idag, som heter P2P (Point-To-Point).

Skillnaden ligger i att PON-tekniken använder passiva ”splitters” för att dela den optiska signalen från OLT till flera ONTs, istället för att använda aktiv utrustning. Det går att splittra upp en enkel fiber till 128 användare. Det går även att dela upp den redan delade signalen via fler passiva splitters, vilket gör att ytterligare användare kan få en anslutning via en enkel fiber.

Besparingen med passiv uppdelning av nätet är betydande. Det aktiva systemet i P2P kan betjäna runt 48 användare per aktiv enhet. Den kräver ström och dessutom klimatanläggningar för att inte utrustningen ska gå sönder.

Passiva splitters kan som sagt betjäna mycket fler användare, kräver ingen ström och tål alla väderförhållanden utan problem. Detta gör att kostnaderna minskar för infrastruktur och installation, samtidigt som man kan erbjuda högkvalitativa bredbandstjänster till fler kunder än tidigare var möjligt.

Vad är fördelarna med PON?
Fördelarna med PON-teknologin jämfört med P2P-tekniken är flera.

  • PON-nätverk har en högre kapacitet, vilket gör det möjligt att leverera höghastighetsanslutningar till många fler användare samtidigt.
  • PON-nätverk kan leverera höghastighetsanslutningar på upp till 100 Gbps (teknik på gång), medan P2P-nätverk oftast stöder högst 1 Gbps.
  • PON-teknologin gör det möjligt att tillhandahålla olika tjänster som telefoni, data och videoöverföring över samma nätverk.
  • PON-teknologin är enklare att installera och underhålla. PON-nätverk kräver inte lika mycket utrustning och installation som P2P-nätverk, vilket minskar kostnaderna och tiden som krävs för att implementera nätverket.
  • PON-nätverk är passiva, vilket betyder att det inte kräver någon ström för att fungera, vilket minskar underhållskostnaderna och minskar energiförbrukningen och koldioxidutsläppen jämfört med P2P-teknologin.
  • PON-nätverk kan enkelt uppgraderas för att stödja fler användare och högre hastigheter i efterhand, genom att lägga till fler ONTs och splitters. Detta gör det möjligt att expandera våra nätverk utan att behöva bygga ny fiberkanalisation eller genomföra omfattande och fördyrande uppgraderingar av aktiv utrustning.

Vad PON inte är!
PON-tekniken är utan tvekan väldigt bra på dom flesta sätt, men vissa saker kan den inte förändra. Vi måste till exempel fortfarande gräva fram till alla kunder, ansluta utrustning och fiber på samma sätt som tidigare. Det som påverkas är förstås kostnaderna för investering och tiden det tar att driftsätta ett nätverk.

Vårt sätt att arbeta för att få fiber fram till kunden är med andra ord nästan identiskt med hur vi arbetade förut.

Snabbare respons, stabilare nätverk och intelligentare hårdvara
En annan fördel som PON har, i och med dess uppbyggnad, är att det inte finns något som kan gå fel mellan kunden och vår utrustning. Så länge inte fiberkabeln fysiskt skadas förstås.

Om något blir fel på kundens utrustning (ONT), eller att strömmen försvinner, så skickas ett ”Dying Breath”-meddelande från kundens utrustning till vår huvud-enhet (OLT), vilket rapporteras direkt till den tekniska supporten. ”Dying Breath” är ett kort meddelande som betyder ungefär ”nu slutar jag fungera, orsaken är… ”. Detta gör att det går snabbt att upptäcka och lösa problem.

I dagsläget så har vi ingen möjlighet att övervaka individuella kunders anslutning till nätet, vilket gör att vi oftast inte vet att något är fel före kunderna ringer. Vi ser förstås fel på den aktiva utrustningen, men inte vilka individuella kunder som påverkas.

Kundens utrustning (ONT) är väldigt intelligent och kan många gånger lösa problem med anslutningen på egen hand, utan att någon tekniker behöver åka ut överhuvudtaget. I och med att det inte finns någon annan aktiv utrustning mellan kunden och vår huvud-utrustning så är det trots allt minimalt med punkter som kan skapa problem.

Med en aktiv utrustning så är det vanligt att signalen mellan vår huvud-utrustning och kunden passerar flertalet aktiva punkter som var och en kan skapa problem. Om en av dom aktiva utrustningarna slutar fungera så påverkar det allt från den punkten och utåt. Detta gör i sin tur att potentiellt många kunder blir utan uppkoppling tills problemet på den specifika punkten är avhjälpt.

Vad berör det oss i Jokkmokks Kommun?
Just nu undersöker vi på Jokknet möjligheterna att introducera PON-lösningar inom Jokkmokks Kommun. Detta kommer att lösa problemen vi har i dagsläget med åldrande aktiv utrustning och samtidigt ge oss möjligheten att utöka med många fler anslutningar. Våra kostnader hålls nere och driftsäkerheten ökar betydligt, vilket bara är positiva egenskaper.

Genom att konvertera befintlig utrustning till PON så kan man ”bygga bort” det gamla P2P systemet och förnya nätverket till den nya teknologin, utan att behöva dra nya fiberanslutningar.

PON-teknologin är en viktig innovation som kommer att fortsätta att förbättra kommunikationsindustrin och möjliggöra för fler människor att få tillgång till höghastighetsbredband.

Mer information kommer
När vi närmar oss ett beslut så kommer vi givetvis att lägga ut mer information. Vi hoppas att komma igång med PON så fort som möjligt, så att kvarstående utbyggnationer och projekt inom Jokkmokks Kommun kan baseras på denna teknologi redan från start.

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin


Urban Fjellström
IT Projektledare

Telefon: 0971-17168

Urban.fjellstrom@jokkmokk.se


Kommentarer

4 svar till ”PON – Den revolutionerande gamla tekniken!”

  1. Profilbild för Johan

    Hej Urban.

    Finns det någon källa på informationen gällande PON nät?

    1. Information gällande PON finns att hitta på många ställen på Internet. Tekniken är som sagt ingen nyhet, annat än för oss här i Sverige och även i Finland. Övriga världen har använt denna teknik under en väldigt lång period nu.

      1. Profilbild för Johan

        Jo att information om PON nät finns överallt på internet har jag koll på, jag jobbar själv inom fiber branschen men jag undrar var källan gällande informationen som ni lagt ut.

        Tolkar din text som att du ska kunna få ut 100gbps till varje ansluten kund trots att man delar på en fiber som idag inte har högre hastighet än 1gbps. Dessutom har man fruktansvärda dämpningar i en passiv splitter och ni skriver att man ska kunna splitta till 128 kunder och sen splitta dessa fiber också. Känns väldigt orimligt.

        Det är just därför jag undrar ifall du har en källa på det som ni skriver för jag hr antagligen missat något i mitt arbete i så fall.

        1. Du bör tolka texten som ”PON-nätverk kan leverera höghastighetsanslutningar på upp till 100 Gbps (teknik på gång), medan P2P-nätverk oftast stöder högst 1 Gbps”. Att det blir dämpningar i fibern vid splitt är ju förstås oundvikligt, dock har sträckan och förstärkningen av signalen ganska mycket att göra med saken också. Det är med andra ord inte så att man kan dela upp en fiber till oändligt många kunder efter hur långt avstånd som helst. Allt beror på dämpningen i fibern och sträckan man avser täcka, detta är grunden för hur många man kan dela ut signalen till. Allt blir därför en ”fall till fall” beräkning, där vi måste ta hänsyn till bland annat skick och dämpning i den befintliga fibern.

          I vårt fall så rör det sig oftast om få kunder på långa avstånd, eller många kunder på korta avstånd. Enligt våra beräkningar så kommer det förhoppningsvis att fungera bra.

          Källan till informationen baseras på produktutbildning via Maintrac och HellermannTyton. Bägge har arbetat med tekniken i många år nu och kan klassas som experter på området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *