Fiber i stället för mast

En rätt så vanlig fråga som jag får berör om vi ska satsa på trådlös teknik via mast, eller om vi ska försöka dra ”äkta fiber” hela vägen till Kvikkjokk.

Kommunikation via befintliga stora master i kombination med lokala fibernät har hittills varit den lösning som planerats, men trots att den trådlösa tekniken har gått framåt dom senaste åren så får vi inte glömma hur väder och vind kan påverka denna kommunikation.

Extrema väderförhållanden och ihållande snöfall kan negativt påverka möjligheten att kommunicera med såväl mobiltelefoner som mobila bredband mot Kvikkjokk, vilket även skulle påverka våra tekniska lösningar till viss del.

Vår målsättning är, och har alltid varit, att få så bra teknik som möjligt på plats baserat på omständigheterna. Detta gör att vi kan garantera den bästa upplevelsen för alla stadsnätsanslutna. Den bästa tekniken är givetvis fysisk fiber i dom allra flesta lägen.

Tidigare outforskade möjligheter i projektet har nu förändrat utsikterna för denna tekniska lösning, vilket ger en förhoppning att få ned priset och öka möjligheten att hela projektet ska gå att genomföra.

I samarbete med Vattenfall och IT Norrbotten så tittar vi på möjligheterna att genomföra en helt fiberbaserad lösning, hela vägen från Jokkmokk till Kvikkjokk.

Jag har ingen närmare information rörande möjligheterna att genomföra detta just nu, men återkommer med vad vi kommer fram till så fort det finns något nytt att rapportera.

Med vänliga hälsningar/best regards
Varrudagáj/ Ustitlaš dearvvuođaiguin


Urban Fjellström
IT Projektledare
Telefon: 0971-17168
urban.fjellstrom@jokkmokk.se

Inga kommentarer ännu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Filtrera resultat
Nyheter via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på nyheter och få meddelanden om det senaste via e-post.

Om du får problem att prenumerera på nyheter så kan du kontakta oss så lägger vi upp dig manuellt.

Notera att du INTE behöver registrera ett konto på WordPress / Jetpack för att prenumerera på nyheter. Det räcker att verifiera e-post adressen så är allt klart.

Om du vill bli borttagen från listan så är det bara att kontakta oss så plockar vi bort dig.